Pomysł na drugie śniadanie do szkoły – jak zachęcić dziecko do porzucenia słodyczy na rzecz pełnowartościowego posiłku?
Niezwykle ważnym posiłkiem, który dostarcza dzieciom potrzebnej w ciągu dnia energii, jest drugie śniadanie. Niestety często zastępowane jest ono batonikami i ciastkami, po które najmłodsi chętnie sięgają przy każdej nadarzającej się okazji. Jeśli chcemy, aby nasz maluch z apetytem zjadał drugie śniadanie, to warto zamienić nudne kanapki na kreatywne i zdrowe przekąski.
Drugie śniadanie to niezwykle ważny element codziennego menu każdego dziecka – pozwala mu odpowiednio funkcjonować w szkole przez cały długi dzień. Tradycyjne kanapki, które najczęściej pakujemy do plecaków naszych uczniów, często nie zostają jednak zjedzone i lądują w koszu. Dzieci zamiast zjeść pełnowartościowy posiłek opychają się słodyczami. Aby to zmienić wystarczy wzbogacić jadłospis o smaczne, zdrowe i zachęcająco wyglądające przysmaki, które najmłodsi zjedzą z apetytem. Jeżeli wyposażymy malucha w odpowiedni pojemnik oraz specjalne, bezpieczne dla dzieci plastikowe sztućce, to na drugie śniadanie do szkoły będzie mógł zabrać, co tylko… brzuszek zapragnie.
Mini tortille z indykiem i ananasem
Składniki:
- 1 pszenny placek tortilli (np. marki Sandra)
- 2 plastry ananasa z puszki (np. marki Sandra)
- 2 łyżki kukurydzy z puszki (np. marki Sandra)
- 40 g piersi z indyka
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
- 1 plaster żółtego sera
- 1 łyżka keczupu
- garść roszponki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu. Następnie smażymy je na rozgrzanej patelni. Do miski przekładamy gotowe mięso, pokrojonego w małe kawałki ananasa, kukurydzę i wszystko mieszamy. Tortillę smarujemy keczupem, układamy na niej plaster sera żółtego, nakładamy farsz z indykiem i dodajemy garść roszponki. Zawijamy ją ciasno i zapiekamy przez około 10 minut w piekarniku. Gotową tortillę przekrajamy na pół.