Przepis na ciasto imbirowe z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty

przepis-na-ciasto-imbirowe-z-sorbetem-cytrynowym-z-dodatkiem-herbaty

Dla tych, którzy po lody sięgają jedynie latem, wrzesień to ostatnia chwila, aby nacieszyć się nimi przed zimą. Bywa naprawdę ciepły i słoneczny, a w taką pogodę zimne desery smakują najlepiej. Prawdziwym łasuchom polecamy połączenie ich z ulubionym wypiekiem. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali pyszny przepis na ciasto imbirowe
z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty.

Przepis na ciasto imbirowe z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g cukru
  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki zmielonej herbaty Earl Grey Ahmad Tea Lodnon
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Lody:

  • 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 10 cytryn
  • 3 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn

Polewa: (opcjonalnie):

  • Syrop klonowy

Sposób przygotowania ciasta:

Masło rozpuścić w mleku. Odstawić do ostygnięcia. Jajka dokładnie utrzeć z cukrem. Powoli dodawać miód, przyprawę korzenną, imbir, cynamon oraz mleko z masłem. Wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, zblendowaną herbatę  i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do formy. Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Sposób przygotowania sorbetu cytrynowego:

Cytryny umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z dwóch z nich. Do rondelka wlać szklankę wody, wsypać cukier i skórkę z cytryny. Podgrzewać całość na średnim ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Przelać otrzymany roztwór przez sitko, żeby usunąć z niego pestki. Pozostawić do ostygnięcia. Wlać do syropu szklankę zimnej wody i wymieszać. Odstawić do lodówki. Wycisnąć sok z 7 cytryn. Przelać go przez sitko, aby nie zostały w nim pestki. Połączyć go  z ostudzonym syropem. Schłodzić całość w kąpieli lodowej. Wlać masę do maszyny do robienia lodów. Zmiksować na gładką, kremową masę, zgodnie z zaleceniami producenta.  Przełożyć masę do formy i włożyć do zamrażalnika.

Ciasto podawać z sorbetem cytrynowym. Opcjonalnie można polać je syropem klonowym.

Smacznego!