Przepis na ciasto imbirowe z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty
Dla tych, którzy po lody sięgają jedynie latem, wrzesień to ostatnia chwila, aby nacieszyć się nimi przed zimą. Bywa naprawdę ciepły i słoneczny, a w taką pogodę zimne desery smakują najlepiej. Prawdziwym łasuchom polecamy połączenie ich z ulubionym wypiekiem. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali pyszny przepis na ciasto imbirowe
z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty.
Przepis na ciasto imbirowe z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 130 g cukru
- 80 g masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 2 łyżki zmielonej herbaty Earl Grey Ahmad Tea Lodnon
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Lody:
- 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 10 cytryn
- 3 łyżeczki skórki z cytryny
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn
Polewa: (opcjonalnie):
- Syrop klonowy
Sposób przygotowania ciasta:
Masło rozpuścić w mleku. Odstawić do ostygnięcia. Jajka dokładnie utrzeć z cukrem. Powoli dodawać miód, przyprawę korzenną, imbir, cynamon oraz mleko z masłem. Wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, zblendowaną herbatę i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do formy. Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Sposób przygotowania sorbetu cytrynowego:
Cytryny umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z dwóch z nich. Do rondelka wlać szklankę wody, wsypać cukier i skórkę z cytryny. Podgrzewać całość na średnim ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Przelać otrzymany roztwór przez sitko, żeby usunąć z niego pestki. Pozostawić do ostygnięcia. Wlać do syropu szklankę zimnej wody i wymieszać. Odstawić do lodówki. Wycisnąć sok z 7 cytryn. Przelać go przez sitko, aby nie zostały w nim pestki. Połączyć go z ostudzonym syropem. Schłodzić całość w kąpieli lodowej. Wlać masę do maszyny do robienia lodów. Zmiksować na gładką, kremową masę, zgodnie z zaleceniami producenta. Przełożyć masę do formy i włożyć do zamrażalnika.
Ciasto podawać z sorbetem cytrynowym. Opcjonalnie można polać je syropem klonowym.
Smacznego!