Naleśniki z pastą z bakłażana, szynką i serem mozzarela
Naleśniki to ulubiony przysmak wielu dzieci. Te z pastą z bakłażana są nie tylko smaczne i zdrowe, ale i sycące. Pasta to produkt mało przetworzony, przygotowywany jedynie z kremu sezamowego, soli, kwasku cytrynowego oraz grillowanego bakłażana. Jej smak z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym.
Składniki:
- 4 łyżki pasty z bakłażana marki Jasmeen
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g tartej mozzarelli
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 6 plastrów szynki
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 5 pomidorków koktajlowych
- olej
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie miksujemy, aż do powstania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy ciasto i smażymy naleśniki. Następnie przekładamy je na talerz,smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy na nie plastry szynki, pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i posypujemy startym serem mozzarela. Naleśniki zwijmy w rulon, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do pudełka i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.