Naleśniki z pastą z bakłażana, szynką i serem mozzarela

nalesniki-z-pasta-z-baklazana,-szynka-i-serem-mozzarela

Naleśniki to ulubiony przysmak wielu dzieci. Te z pastą z bakłażana są nie tylko smaczne i zdrowe, ale i sycące. Pasta to produkt mało przetworzony, przygotowywany jedynie z kremu sezamowego, soli, kwasku cytrynowego oraz grillowanego bakłażana. Jej smak z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym.

Składniki:

  • 4 łyżki pasty z bakłażana marki Jasmeen
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g tartej mozzarelli
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 6 plastrów szynki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • olej

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie miksujemy, aż do powstania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy ciasto i smażymy naleśniki. Następnie przekładamy je na talerz,smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy na nie plastry szynki, pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i posypujemy startym serem mozzarela. Naleśniki zwijmy w rulon, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do pudełka i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.