Czas na… porzeczkowe love – przepis na pyszną mrożoną herbatę!
Wszyscy kochamy jagody. Świeżo zerwane podjadamy podczas leśnych wędrówek lub zbieramy do słoiczków, by móc je później wykorzystać w kuchni. Możemy przyrządzić z nich pyszne przetwory lub dodać do ulubionych letnich dań czy napojów, np. mrożonej herbaty. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na pyszny koktajl herbaciany z dodatkiem tego przysmaku.
Klasyczne angielskie herbaty Ahmad Tea London to idealna baza do stworzenia mrożonych napojów. Wystarczy połączyć je z sezonowymi owocami, by uzyskać smaczny letni napój, który przyniesie ukojenie podczas upałów. Jako dodatek do koktajlu doskonale sprawdzą się jagody, które są jednymi z najbardziej wyczekiwanych owoców każdego lata. Eksperci Ahmad Tea London postanowili przygotować na ich bazie oryginalny pyszny napój.
Mrożona herbata z jagodowym musem
Składniki:
- 3 filiżanki świeżych porzeczek
- 1,25 szklanki cukru
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- szczypta sody oczyszczonej
- 5 torebek Black Currant Ahmad Tea London
- 1,2 litra wody
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
1. Jagody wsyp do miski i zasyp je cukrem. Pozostaw na 15 minut, by owoce puściły sok. Następnie dodaj do nich szczyptę sody oraz świeże liście mięty. Zblenduj.
2. Zaparz herbatę Black Currant Ahmad Tea London zgodnie z instrukcją widniejącą na opakowaniu
3. Masę jagodową przelej do dzbanka i zalej herbatą.
4. Przygotowany napój odstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu dorzuć kostki lodu, by zachować jego niską temperaturę.Dzbanek przystrój pozostałymi jagodami.