Mini sałatka z cieciorką i warzywami
Smak tej sałatki zawdzięczamy gotowanej cieciorce, która jest typowym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu. Ta mała strączkowa roślina to świetne źródło białka oraz błonnika, dlatego warto przemycać ją w posiłkach przygotowywanych dla najmłodszych.
Sałatka:
- ½ szklanki gotowanej cieciorki marki Jasmeen
- 6 listków natki pietruszki
- ½ zielonego ogórka
- 3 rzodkiewki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Na dno pojemnika wrzucamy umyte liście natki pietruszki. Dodajemy pokrojonego w grubsze plasterki ogórka oraz pokrojoną i umytą rzodkiewkę. Na wierzch wsypujemy gotowaną cieciorkę. Następnie do kubka wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, sól oraz pieprz. Całość mieszamy, a gotowym sosem polewamy sałatkę.