Herbaciane tiramisu

herbaciane-tiramisu

Będzie doskonałym dodatkiem do gorzkiej herbaty. Słodki krem tiramisu połączony z nasączonymi mocną herbatą biszkoptami to idealne połączenie dla osób, które nie lubią przesłodzonych deserów.

Składniki:

  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 4 jajka
  • 350 ml mocnego naparu z herbaty AkbarPureCeylon
  • 100 g cukru-pudru
  • ½ kg serka mascarpone
  • 3 łyżki gorzkiego kakako

Przygotowanie:

Zaparzoną herbatę wlewamy do naczynia, które umożliwi nam swobodne maczanie w niej biszkoptów. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka z połową cukru ucieramy w kąpieli wodnej. Ubijamy do momentu kiedy uzyskamy puszystą, jasną pianę. Dodajemy serek mascarpone i łączymy na jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z resztą cukru, do momentu aż powstanie biała, błyszcząca piana. Delikatnie łączymy pianę z kremem. Biszkopty nasączamy naparem z herbaty, układamy na dnie naczynia, smarujemy warstwą kremu i ponownie układamy biszkopty – do momentu, aż skończy się krem. Wierzchnią warstwę kremu posypujemy gorzkim kakao.