Herbaciane tiramisu
Będzie doskonałym dodatkiem do gorzkiej herbaty. Słodki krem tiramisu połączony z nasączonymi mocną herbatą biszkoptami to idealne połączenie dla osób, które nie lubią przesłodzonych deserów.
Składniki:
- 250 g podłużnych biszkoptów
- 4 jajka
- 350 ml mocnego naparu z herbaty AkbarPureCeylon
- 100 g cukru-pudru
- ½ kg serka mascarpone
- 3 łyżki gorzkiego kakako
Przygotowanie:
Zaparzoną herbatę wlewamy do naczynia, które umożliwi nam swobodne maczanie w niej biszkoptów. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka z połową cukru ucieramy w kąpieli wodnej. Ubijamy do momentu kiedy uzyskamy puszystą, jasną pianę. Dodajemy serek mascarpone i łączymy na jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z resztą cukru, do momentu aż powstanie biała, błyszcząca piana. Delikatnie łączymy pianę z kremem. Biszkopty nasączamy naparem z herbaty, układamy na dnie naczynia, smarujemy warstwą kremu i ponownie układamy biszkopty – do momentu, aż skończy się krem. Wierzchnią warstwę kremu posypujemy gorzkim kakao.