Pieczona kaczka z brzoskwiniami
Składniki:
- 1 puszka brzoskwiń marki Sandra
- 4 piersi z kaczki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- ½ szklanki czerwonego wina
- szczypta papryczki chilli
- posiekana natka pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kaczki dokładnie myjemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem rzepakowym i grillujemy na niej kaczkę z każdej strony przez około 7 minut. Podsmażone piersi przekładamy do szklanego naczynia żaroodpornego. Brzoskwinie odcedzamy, kroimy na ćwiartki, posypujemy solą oraz pieprzem i wkładamy do naczynia z kaczką. Następnie w małym naczyniu mieszamy czerwone wino z miodem, sosem sojowym i papryczką chilli. Powstałym sosem polewamy piersi z kaczki oraz brzoskwinie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy do niego nasze danie w żaroodpornym naczyniu i pieczemy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Chrupiącą kaczkę wykładamy na talerz, kroimy w plastry, a obok niej układamy pieczone brzoskwinie. Całość polewamy gorącym sosem z naczynia i posypujemy posiekaną pietruszką.