Crostini z małżami
Składniki:
- świeże małże (mogą być mrożone), najlepiej nowozelandzkie - 1 kg
- Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 kostka
- wino - 125 ml
- ząbek czosnku - 3 sztuki
- oliwa z oliwek - 125 ml
- pomidory - 3 sztuki
- natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki
- suszona papryczka chili - 2 sztuki
- przypieczone w piekarniku grzanki - 16 sztuk
Sposób przygotowania:
- Dokładnie opłucz i oczyść małże.
- Włóż muszle do garnka z 3 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku. Wlej wino, przykryj i gotuj 8 minut, potrząsając garnkiem.
- Po ugotowaniu wyjmij mięso z małży i trzymaj pod przykryciem. Posiekaj czosnek i chili. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Wlej resztę oliwy na patelnię, dodaj posiekany czosnek, chili i natkę. Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu wyrazisty smak, i duś wszystko ok. 10 minut.
- Następnie dodaj małże, wymieszaj. Małże podawaj na grzankach.