Crostini z małżami

crostini-z-malzami

Składniki:

  • świeże małże (mogą być mrożone), najlepiej nowozelandzkie - 1 kg
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 kostka
  • wino - 125 ml
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek - 125 ml
  • pomidory - 3 sztuki
  • natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki
  • suszona papryczka chili - 2 sztuki
  • przypieczone w piekarniku grzanki - 16 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie opłucz i oczyść małże.
  2. Włóż muszle do garnka z 3 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku. Wlej wino, przykryj i gotuj 8 minut, potrząsając garnkiem.
  3. Po ugotowaniu wyjmij mięso z małży i trzymaj pod przykryciem. Posiekaj czosnek i chili. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  4. Wlej resztę oliwy na patelnię, dodaj posiekany czosnek, chili i natkę. Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu wyrazisty smak, i duś wszystko ok. 10 minut.
  5. Następnie dodaj małże, wymieszaj. Małże podawaj na grzankach.