Burger z ciecierzycy z grillowanym bakłażanem i majonezem ztofu
Składniki:
Na burgery:
- 1 puszka cieciorki marki Jasmeen
- ½ puszki kukurydzy marki Sandra
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka suszonej pietruszki
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tabasco
- Pieprz
Na majonez z tofu:
- 180 g miękkiego tofu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 bakłażan
- 4 łyżki hummusu marki Jasmeen
- 8 liści sałaty
- garść kiełków
- 4 bułki
Przygotowanie:
Do miski wkładamy kolejno odcedzoną cieciorkę, wędzoną paprykę, kumin, suszony czosnek, pietruszkę, musztardę, syrop klonowy, mąkę z ciecierzycy, ketchup, tabasco, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, do której dodajemy kukurydzę. Następnie formujemy z niej cztery kotlety, które smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 5 minut.