Znajdź chwilę na nietypowe święto – kulinarne inspiracje na Światowy Dzień Chleba
Pieczywo, w tym głównie chleb, od pokoleń pozostaje jednym z podstawowych składników menu większości z nas – przeciętny Polak zjada średnio ponad 40 kg pieczywa rocznie.I choć znamy je głównie w postaci klasycznych kanapek, tymczasem rodzajów pieczywa i sposobów jego wykorzystania jest mnóstwo. Z okazji obchodzonego lada dzień, bo 16 października,Światowego Dnia Chleba, doceńmy ten wyjątkowy produkt i celebrujmy jego święto, przygotowując nietuzinkowe przekąski z chlebem w roli głównej.
Nie powinien dziwić fakt, że chleb od wieków stanowi podstawowy pokarm ludzkości –sztukę jego wypieku opanowali już starożytni Egipcjanie, którzy mieli swoje receptury wypieku ponad 50 rodzajów chleba, potrafili spulchnić ciasto metodą fermentacji i wzbogacić smak wypieku sezamem czy aromatem kamfory. Do dziś forma i smak chleba różnią się w zależności od tradycji i kulinarnych upodobań poszczególnych regionów świata.
Klimat i włoski pantofel
W przypadku wielu potraw typowych dla danego kraju,ich popularność uzależniona jest od warunków klimatycznych. Podobnie jest z pieczywem -w zimnych regionach, gdzie ważne było szybkie dostarczenie energii, wypiekano ciemne chleby na bazie zakwasu i mąki pełnoziarnistej. W gorących regionach Afryki, Azji i Bliskiego Wschodu dominowały jasne i lekkostrawne chleby placki jak gruziński lavash czy hinduskie chapati. Z kolei pieczywo z krajów basenu Morza Śródziemnego to wypieki pszenne o chrupiącej skórce. Tak właśnie jest zesłynną ciabattą – włoskim, pszennym chlebem. W języku włoskim ciabatta oznacza pantofel – właśnie taki wygląd po wylaniu na blachę przybiera ciasto na ciabattę.
Przysmak napoleońskich żołnierzy i tygrys z Holandii
Celebrowanie Światowego Dnia Chleba w stylu francuskim? Żaden problem! Wystarczy zaopatrzyć się w mięciutkie croissanty, słodkie, drożdżowe brioszki czy wymyślone za czasów Napoleona bagietki, które ze względu na swój charakterystyczny kształt z łatwością mieściły się w torbach żołnierzy. Do tego pyszna kawa, ulubiona marmolada i chwila przyjemności na dobry początek dnia gwarantowana. Ciekawy rodzaj pieczywa spotkamy także w Holandii, gdzie najczęściej je się chleb tygrysi o delikatnym, sezamowym posmaku. Swoją nazwę zawdzięcza grubej i spękanej skórce, którą przed pieczeniem smaruje się pastą ryżową. Ten charakterystyczny rodzaj pieczywa prawdopodobnie przywędrował do Holandii z Azji w czasach, gdy floty holenderskie prowadziły intensywną wymianę handlową z państwami tego regionu.
Nieśpieszne poranki z pieczywem na ciepło
Chleb to jeden z tych składników naszych posiłków, po który często sięgamy bezrefleksyjnie, kiedy chcemy przygotować szybkie kanapki na śniadanie czy kolację lub przekąskę w pracy.Tymczasem z jego pomocą możemy wyczarować naprawdę ciekawe i nietuzinkowe dania, z którymi rodzinne śniadanie czy nawet spotkanie z przyjaciółmi może być smaczną chwilą relaksu w pędzie codzienności.Świetnym pomysłem na śniadanie na ciepło będzie lubiany przez Brytyjczyków pudding chlebowy z dodatkiem jesiennych gruszek i namoczonej żurawiny. – Dobrą bazą do jego przygotowania będzie nowy na rynku chleb pszenny tostowy XXL – mówi ekspert firmy Dan Cake Wiktor Kowalski –Dzięki większym niż w standardowym chlebie tostowym kromkom o wiele szybciej przygotujemy kostki chleba, które później wystarczy jedynie zalać masą z mleka, żółtek, syropu klonowego i cukru wanilinowego, aby przygotować ciepły posiłek na początek dnia dla całej rodziny. Dobrą alternatywą dla tradycyjnych kanapek mogą być chlebowe paluchy, które także przygotujemy z chleba tostowego. Wystarczy, że kromki chleba skroimy w słupki, skropimy oliwą z oliwek, oprószymy ulubioną przyprawąi zapieczemy w piekarniku przez 10 minut. Potem możemy już tylko zjeść je ze smakiem jako dodatek do jajka na miękko.W myśl zasady ‘mała rzecz, a cieszy’ przygotujemy też śniadanie dla ukochanej osoby, wykrywając z chleba tostowego urocze serduszka. Podane z ulubioną marmoladą,będą gwarancją uśmiechu bliskiej osoby i miłego rozpoczęcia dnia.
Na spontaniczne imprezy
Miękki, chrupiący chleb to także niezastąpiony składnik przekąsek w sam raz na spontaniczne imprezy w gronie najbliższych przyjaciół. Tu ponownie możemy wykorzystać chlebowe paluchy, łącząc je z pikantną pastą na bazie pieczonej papryki czy dyniowym hummusem. – Duże wrażenie na naszych gościach zrobi też chleb faszerowany –radzi ekspert Dan Cake.–Wystarczy, że ulubiony chleb natniemy na głębokość ok. 3 centymetrów, tworząc kratkę, a nacięcia wypełnimy masłem z dodatkiem czosnku, startym serem i całość zapieczemy w piekarniku. Takie danie wystarczy postawić na środku stołu, by każdy z gości mógł oderwać dla siebie wybrany kawałek chleba – udana impreza gwarantowana.