Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem - natychmiast rozgrzewa
Składniki:
6 kromek chleba bawarskiego firmy Dan Cake
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 korzenie pietruszki
- ½ średniego selera
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 por (biała część)
- 1,5 łyżki masła
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki imbiru
- sos balsamiczny (do dekoracji)
- pietruszka (do dekoracji)
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.