Pieczone bataty nadziewane jarmużem i bakaliami
Składniki:
- 4 duże bataty
- 1 opakowanie jarmużu
- 100 g Słonecznego Trio Bakalland
- 70 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 1 cytryna
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Bataty dokładnie myjemy i wkładamy przekrojone na połówki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ziemniaki pieczemy przez ok. 20 minut, aż będą wystarczająco miękkie (tak aby można było bez problemu wyjąć środek nie uszkadzając skórki). Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy farsz. Jarmuż rozdrabniamy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, Słoneczne trio (żurawinę, rodzynki i złote owoce). Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy sokiem z połowy cytryny oraz solą i pieprzem oraz oliwą. Kiedy bataty będą gotowe, delikatnie drążymy z nich środek i mieszamy z przygotowanym farszem. Gotowy farsz przekładamy do pozostałych części ziemniaków i tak przygotowane pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut. Gotowe możemy skropić pozostałym sokiem z cytryny.