Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem
Składniki na sos:
- 1 cebula
- 1 świeża papryka czerwona
- 1 świeża papryka żółta
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 100 ml pomidorów krojonych z puszki
- 250 ml wody
- 1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku
- sól do smaku
Wykonanie:
Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować.
Składniki na langosze:
- 3 średnie ugotowane ziemniaki
- 30 g drożdży
- 400 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- olej do smażenia
- 350 g sera aldamer MSM Mońki
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do mleka dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać i całość wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, łyżkę oleju i zarobić ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, w dłoniach formować cienkie placki i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posmarować sosem paprykowym i posypać obficie starkowanym żółtym serem.