Sałatka z jarmużem, awokado i Złotymi Owocami w żurawinowym dressingu
Składniki:
- 1 opakowanie jarmużu
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1 duży batat
- 1 awokado
- 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- Pół szklanki soku malinowego
- 1 cytryna
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta wędzonej papryki
Jarmuż parzymy ciepłą wodą, aż delikatnie zmięknie, a następnie osuszamy i wykładamy w naczyniu. Żurawinę moczymy przez ok. 15 minut w soku malinowym, do momentu aż zmięknie. Awokado kroimy w półksiężyce, a pomidorki na pół i dodajemy wszystkie składniki do jarmużu. W tym samym czasie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut pieczemy pokrojonego w kosteczkę batata. Po wystygnięciu dodajemy go do sałatki, razem ze Złotymi owocami. Na patelni podgrzewamy sok z namoczoną żurawiną, do momentu aż składniki delikatnie połączą się z sobą i swoją konsystencją będą przypominać sos. Sałatkę doprawimy kilkoma kroplami soku z cytrynu, solą i pieprzem oraz wędzoną papryką. Sos najlepiej dodać do sałatki przed samym podaniem.