Sałatka z jarmużem, awokado i Złotymi Owocami w żurawinowym dressingu

salatka-z-jarmuzem,-awokado-i-zlotymi-owocami-w-zurawinowym-dressingu

Składniki:

  • 1 opakowanie jarmużu
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duży batat
  • 1 awokado
  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • Pół szklanki soku malinowego
  • 1 cytryna
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta wędzonej papryki

Jarmuż parzymy ciepłą wodą, aż delikatnie zmięknie, a następnie osuszamy i wykładamy w naczyniu. Żurawinę moczymy przez ok. 15 minut w soku malinowym, do momentu aż zmięknie. Awokado kroimy w półksiężyce, a pomidorki na pół i dodajemy wszystkie składniki do jarmużu. W tym samym czasie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut pieczemy pokrojonego w kosteczkę batata. Po wystygnięciu dodajemy go do sałatki, razem ze Złotymi owocami. Na patelni podgrzewamy sok z namoczoną żurawiną, do momentu aż składniki delikatnie połączą się z sobą i swoją konsystencją będą przypominać sos. Sałatkę doprawimy kilkoma kroplami soku z cytrynu, solą i pieprzem oraz wędzoną papryką. Sos najlepiej dodać do sałatki przed samym podaniem.