Światowy Dzień Żywności w Twoim domu
16 października obchodzony był Światowy Dzień Żywności. Święto zostało wprowadzone do naszych kalendarzy, by rozpowszechniać wiedzę o problemach związanych z żywnością, a przede wszystkim przeciwdziałać jej marnowaniu. Coraz więcej sieci handlowych wystawia na sprzedaż tzw. ,,brzydkie warzywa”, które są pełnowartościowym produktem, ale odbiegają od pozostałych pod względem wyglądu. Powstają restauracje, które wykorzystują do końca całą żywność, ograniczając jej wyrzucanie. Również my sami możemy przyczynić się do zmniejszenia skali tego problemu, poprzez racjonalne gospodarowanie zawartością naszej lodówki.
Jak możemy to zrobić? Przede wszystkim ograniczając marnowanie żywności. Kupując ,,z głową”, czyli tylko to, co nam potrzeba, w ilości, którą na pewno wykorzystamy. Aby zmniejszyć liczbę marnowanych ton jedzenia należy także pomyśleć o tym, w jaki sposób przechowujemy zakupioną żywność oraz jak ją przygotowujemy. Przepisy bazujące na pozostałych w naszej kuchni ,,resztkach”, najnowsza wiedza ekspertów w połączeniu z innowacyjnymi technologiami w lodówkach pozwoli nam zachować świeżość i doskonały smak produktów.
Zaaranżuj swoją lodówkę od wewnątrz
Odpowiednio uporządkowane produkty wewnątrz lodówki to klucz do świeżej żywności. Dlaczego jest to aż tak ważne? Odpowiednio zagospodarowana przestrzeń to więcej miejsca dla produktów, które potrzebują większego schłodzenia, a także pewność, że te z krótszym terminem ważności nie zostaną przez nas zapomniane.
Oto proste kroki, które pomogą zadbać o odpowiednie warunki w Twojej lodówce:
Krok 1. Odpowiedni produkt w odpowiednim miejscu – kartony z mlekiem czy napojami można umieścić na specjalnych półkach na drzwiach, zaś mięso i warzywa w osobnych szufladach na dole. Różnorodne produkty wymagają często odmiennej temperatury, powinny być zatem przechowywane w oddzielnych strefach lodówki, by każde z nich było idealnie chłodzone. Nowoczesne urządzenia marki Samsung dają możliwość regulacji temperatury w różnych komorach i szufladach. Strefa CoolSelect+ zapewnia niezależne sterowanie temperaturą w zależności od potrzeb. Dostępne są w niej cztery możliwe tryby: mrożenia (od -23 do -17 stopni Celsjusza), lekkiego mrożenia (-5 stopni), chill (-1 stopień) oraz zamiany zamrażalnika w kolejną komorę chłodziarki (2 stopnie).
Krok 2. Grupuj i segreguj – nie jednemu z nas zdarzyło się zapomnieć o jakimś produkcie, dlatego że był zasłonięty większym kartonem czy butelką. Odpowiednio grupując przechowywane pożywienie – wstawiając te większych rozmiarów z tyłu lodówki, by te mniejsze były zawsze widoczne unikniemy tego problemu. Dobrym pomysłem jest także układanie jedzenia według kategorii. Ustawiając jogurty i serki obok siebie będziemy wiedzieć, ile ich mamy. Tworząc listę zakupów unikniemy zatem powielania tych, które już są w naszej lodówce. Dla chcących mieć swoje ulubione przekąski lub produkty z krótkim terminem ważności zawsze pod ręką, niezastąpiona okaże się z pewnością technologia Food Showcase. Dodatkowe drzwi dzielą wnętrze chłodziarki na dwie strefy. Drzwi umiejscowione z przodu urządzenia są przeznaczone do przechowywania tych produktów, po które sięgamy najczęściej. Dzięki temu nie przegapimy też terminu ważności tych, które szybko się psują, a tym samym unikniemy wyrzucania jedzenia.
Krok 3. Dopasuj lodówkę do swoich potrzeb – świeże pożywienie to także zasługa innowacyjnych technologii wyposażających nowoczesne lodówki, które odpowiedzą na wszystkie nasze potrzeby. Urządzenia marki Samsung wyposażone są w Space Max, która dzięki nowej technologii izolacji ściany ma maksymalnie do 50l powierzchni więcej niż inne urządzenia o tych samych rozmiarach zewnętrznych, co stanowi idealne rozwiązanie dla dużych rodzin oraz wszystkich tych, którzy nie lubią, gdy w ich lodówce panuje ścisk. Odpowiedni poziom wilgotności powietrza ma równiez ogromne znaczenie dla przechowywanej żywności. Technologia Twin Cooling Plus™ za sprawą dwóch oddzielnych obiegów powietrza, utrzymuje odpowiedni jej poziom w każdej z komór chłodziarki i zamrażarki oraz zapobiega mieszaniu się zapachów. Ci, którzy lubią przyrządzać dania mięsne lub rybne powinni wybrać urządzenie z szufladą Fresh Zone, która zapewnia idealne warunki do przechowywania tego typu produktów. Dolne szuflady lodówki to także świetne miejsce do trzymania warzyw i owoców. Panująca w nich wilgoć i wyższa temperatura tworzą idealne warunki dla sałaty, papryki czy truskawek.
Rozsądek na co dzień
Walka z marnowaniem pożywienia nie toczy się jedynie w kuchni. Pracownica amerykańskiej firmy cateringowej przez lata obserwując, ile jedzenia marnuje się w na imprezach korporacyjnych postanowiła przez pół roku żywić się jedynie pozostałymi po nich resztkami. Para z Krakowa, zgodnie z ideą freeganizmu, je tylko to, co można znaleźć w śmietnikach pod supermarketami. Zyskane pieniądze przeznaczają na podróże.
Nie wszyscy jednak musimy postępować tak radykalnie, by ograniczyć marnowanie żywności. Wystarczy że wprowadzimy do naszego życia odpowiednie nawyki. Niezmiernie ważne jest planowanie zakupów. Kilka dodatkowych minut na tworzenie list zwiększy szanse, że znajdziemy w sklepie dokładnie to, czego nam potrzeba. Planując posiłki z kilkudniowym wyprzedzeniem unikniemy z kolei sytuacji, że zabraknie nam kluczowego składnika, który będziemy zmuszeni nabyć ,,na szybko” w nie zawsze dobrej jakości. Warto też planować takie potrawy, do przygotowania których wykorzystać możemy to co mamy w lodówce. Odpowiednie warunki, rozsądne zakupy i kreatywność w kuchni to większa szansa, że w nic się nie zmarnuje.