Sałatka z krewetek, fig i melona
Składniki:
- 600 g surowych dużych krewetek w skorupkach (mogą być mrożone)
- 4 duże dojrzałe pomidory
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- świeżo wyciśnięty sok z połowy grejpfruta
- kilkanaście kropli sosu tabasco
- 25 ml żołądkowej gorzkiej z figą
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 melon
- 4 świeże figi
- 1 opakowanie rukwii (rukoli)
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Krewetki wrzucić do lekko osolonego wrzątku (jeśli mrożone, rozmrozić je przez noc w lodówce), gotować ok. 4-5 min.; odcedzić, obrać ze skorupek. Pomidory obrać ze skórki i wypestkować, wrzucić do miksera, dodać przecedzone soki z cytryny i grejpfruta, tabasco, żołądkową i oliwę, zmiskować całość na gładki sos. Specjalną łyżką wyciąć kulki z miąższu melona, figi pokroić wzdłuż w ćwiartki. Na półmisku ułożyć rukolę, na to kłaść figi, kulki z melona i krewetki, całość polać sosem, doprawić solą i pieprzem, podawać.