Skrzydełka kurczaka w cieście z sosem miętowo-cytrynowym
Składniki:
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 15 dag mąki
- 200 ml mleka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- sok z ½ cytryny
- kilka gałązek świeżej mięty
- sól
- Pieprz czarny mielony Appetita
- Papryka słodka Appetita
- kmin rzymski
- Kolendra Appetita
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone skrzydełka gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut.
- Zmiksuj mąkę z mlekiem i jajkiem, przypraw ciasto do smaku i wymieszaj.
- Ugotowane mięso osusz, zamocz w przygotowanym cieście i smaż w mocno rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Aby odsączyć nadmiar tłuszczu, rozłóż skrzydełka na papierowym ręczniku.
- Umyte listki mięty zmiksuj z jogurtem i sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Gotowy sos podawaj razem ze skrzydełkami.