Skrzydełka kurczaka w cieście z sosem miętowo-cytrynowym

skrzydelka-kurczaka-w-ciescie-z-sosem-mietowo-cytrynowym

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 15 dag mąki
  • 200 ml mleka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • sok z ½ cytryny
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • Papryka słodka Appetita
  • kmin rzymski
  • Kolendra Appetita
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone skrzydełka gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut.
  2. Zmiksuj mąkę z ­mlekiem i­ jajkiem, przypraw ciasto do smaku i ­wymieszaj.
  3. Ugotowane mięso osusz, zamocz w przygotowanym cieście i smaż w mocno rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Aby odsączyć nadmiar tłuszczu, rozłóż skrzydełka na papierowym ręczniku.
  4. Umyte listki mięty zmiksuj z jogurtem i sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Gotowy sos podawaj razem ze skrzydełkami.