Gęsty krem pomidorowy z serem i bruschettą
Chłodna jesień to idealny czas, aby do codziennego menu włączyć zupy, na przykład w formie gęstych kremów. To potrawa pełna różnorodnych warzyw, bogatych w wartościowe witaminy. Kremy we włoskim wydaniu z dodatkami typu ser mozzarella czy bruchetty to przepis na idealny, jesienny posiłek.
Włoska kuchnia słynie z pysznych zup kremów. Mają one intensywny smak, który zawdzięczają dużej ilości aromatycznych ziół oraz przypraw. Jednym z najpopularniejszych kremów jest ten przygotowywany z pomidorów. Najczęściej podawany jest z ciągnącym się serem mozzarella, chrupiącym pieczywem oraz świeżą bazylią.
Gęsty krem pomidorowy z serem i bruschettą
Składniki:
- 850 ml pomidorów w puszcze marki Sandra
- 400 ml wywaru warzywnego
- 200 g sera mozzarella
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 4 łyżeczki oleju
- 2 bagietki
- ¼ kostki masła
- garść pietruszki
- garść świeżej bazylii
- szczypta cukru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miski przekładamy pomidory z puszki, które miksujemy za pomocą blendera. W garnku na dwóch łyżkach oleju podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulę oraz dwa ząbki czosnku. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz suszoną bazylię i całość smażymy około 2 minut. Kolejno wlewamy zmiksowane pomidory i wywar z warzyw. Wszystko ze sobą mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i gotujemy przez około 5 minut na średnim ogniu. W tym samym czasie do małego naczynia wkładamy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę. Całość blendujemy, a powstałym w ten sposób masłem czosnkowym smarujemy pokrojone na pół bagietki, które wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Gotową zupę przelewamy na talerze i dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarelle oraz świeżą bazylią. Krem pomidorowy podajemy z upieczonymi bruschettami, które polewamy oliwą z oliwek.