Granitowe i stalowe zlewy oraz baterie – jak o nie dbać?
Wybierając zlewozmywak do kuchni, zwracamy uwagę przede wszystkim na funkcjonalność oraz walory estetyczne. Jednak w trakcie użytkowania często okazuje się, że nie wiemy dokładnie, jak o niego dbać. Zależy to przede wszystkim od materiału wykonania – inaczej powinniśmy pielęgnować zlew i baterię ze stali czy kompozytu, a inaczej z granitu. Jak je odpowiednio czyścić i o czym pamiętać, aby na długo pozostały piękne i nie straciły pierwotnego blasku?
Choć w większości domów na dobre zagościły już zmywarki, to jednak zlewozmywak nadal spełnia istotną rolę, a strefa zmywania jest jednym znajbardziej obleganych miejsc w kuchni. Poza zmywaniem naczyń, częstowykorzystujemy go do mycia iobierania warzyw oraz owoców, odcedzania czy innych prac kuchennych. Poznajmy kilka wskazówek, dzięki którym nawet intensywna eksploatacja nie spowoduje uszkodzeń.
Profesjonalne i domowymi metodami
Najbardziej wytrzymałe są zlewy i baterie wykonane z granitu. To gwarancja odporności na wysokie temperatury oraz zarysowania. Jego naturalna, porowata powierzchnia wymaga jednak odpowiedniej pielęgnacji. Dzięki niej unikniemy przebarwień i trudnych do usunięcia plam.– Do codziennego czyszczenia zlewu i baterii możemy stosować zwykły płyn do naczyń, ale najodpowiedniejsze będzie uniwersalne mleczko, dostępne w sklepach ze sprzętem AGD. To delikatny środek, który skutecznie usunie nie tylko brud, osady i tłuszcz, ale także odbarwienia i matowy nalot z wapienia. Świetnie radzi sobie również z kamieniem na powierzchni chromowanej czy ceramicznej. Ważne, aby po wyczyszczeniu zlewu, dokładnie go spłukać i wytrzeć do sucha. Wykluczone jest stosowanie wszelkich wybielaczy, proszków, środków z granulatem ścierającym oraz gąbek drucianych, ponieważ spowodują one trwałe uszkodzenia. Z domowych sposobów najlepsza do czyszczenia będzie woda z sodą lub kwasek cytrynowy – mówi Tomasz Bytnar, ekspert marki KERNAU.
Ekologia i funkcjonalne akcesoria
Nadal często wybieramy tradycyjne zlewozmywaki i baterie ze stali nierdzewnej – mają przystępną cenę, są lekkie i łatwo utrzymać je w czystości. To uniwersalne modele, który dobrze wytrzymują zmiany temperatur, są odporne na powstawanie plam i przebarwień, jednak najczęstszym problemem jest kamień i zarysowania. Ważne jest zatem ich regularne czyszczenie. – Do zlewów stalowych możemy używać specjalnych środków do stali nierdzewnej lub tego samego mleczka, jak w przypadku powierzchni z granitu.Domowym, ekologicznym sposobem będzie użycie soku z cytryny, po którym najlepiej dokładnie spłukać powierzchnię i przetrzeć suchą szmatką. Co jakiś czas warto też delikatnie natłuścić powierzchnię zwykłym olejem jadalnym. Aby uniknąć zarysowań np. ostrzem noża – warto zaopatrzyć się w gumową matę, wkładaną na dno oraz specjalne ociekacze do sztućców. Praktyczne będą także, dopasowane do komory zlewu, koszyki do mycia i odsączania produktów spożywczych – dodaje ekspert marki KERNAU.