Przepis na aromatyczną i sycącą zupę grzybową z pysznymi, aromatycznymi uszkami wypełnionymi grzybami
Porcja na 3-4 os.
Składniki:
- 1 szklanka suszonych grzybów – najlepiej podgrzybki lub prawdziwki.
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- 2 litry wody
- 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- ekologiczna kostka rosołowa warzywna
- sól
- pieprz
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- listek laurowy
- natka pietruszki
- 1 opakowanie uszek z grzybami Jawo
Przygotowanie:
Namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po namoczeniu odsącz dobrze grzyby z wody, w której się moczyły i pokrój na drobne kawałki. Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę i włóż do garnka razem z grzybami. Warzywa i grzyby zalej 2 litrami zimnej wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ekologiczną kostkę rosołową i masło. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min., aż grzyby będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wyjmij włoszczyznę i cebulę. Wymieszaj śmietanę z mąką, połącz z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej do pozostałej zupy i ponownie zagotuj. Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zupę podaj z ugotowanymi uszkami.
Wskazówka:
Gotowe danie możesz posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Zamiast śmietany można doprawić zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko kwaskowaty posmak.