Makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 1 szklanka hummusu marki Jasmeen
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 łyżeczki oleju
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 100 g tartego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki siekanej natki pietruszki
- 3 garści zielonych oliwek
- garść lici świeżej bazylii
- sól i pieprz
Przygotowanie:
W garnku gotujemy makaron al dente. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, które posypujemy solą i pieprzem.Smażymy je około 10 minut. Pod sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Ugotowany makaron odlewamy, ale zachowujemy pół szklanki wody, w której się gotował. Do wody dodajemy hummus i dokładnie mieszamy. Następnie do patelni z pomidorkami dodajemy makaron i rozcieńczony hummus, acałość starannie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na głębokie talerze, posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.