Makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi

makaron-z-hummusem-i-pomidorkami-koktajlowymi

Składniki:

  • 1 szklanka hummusu marki Jasmeen
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżeczki oleju
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki siekanej natki pietruszki
  • 3 garści zielonych oliwek
  • garść lici świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

W garnku gotujemy makaron al dente. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, które posypujemy solą i pieprzem.Smażymy je około 10 minut. Pod sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Ugotowany makaron odlewamy, ale zachowujemy pół szklanki wody, w której się gotował. Do wody dodajemy hummus i dokładnie mieszamy. Następnie do patelni z pomidorkami dodajemy makaron i rozcieńczony hummus, acałość starannie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na głębokie talerze, posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.