Makaron spaghetti po bolońsku
Składniki:
- 1 puszka pomidorów bez skórki marki Sandra
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 250 g mięsa mielonego
- szczypta papryki mielonej
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka cukru
- 30 g startego parmezanu
- garść listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i smażymy około 4 minuty na małym ogniu. Następnie dodajemy mięso mielone, które rozdrabniamy i obracamy w trakcie smażenia. W momencie, gdy mięso będzie usmażone, dodajemy do niego pomidory z puszki, przecier i wszystkie przyprawy z przepisu. Składniki dusimy na małym ogniu tak długo, aż woda z pomidorów wyparuje, a sos uzyska odpowiednią gęstość. W czasie, kiedy sos się dusi, gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie gotowy makaron przekładamy na talerze, nakładamy na niego dużą ilość sosu i dekorujemy startym parmezanem oraz świeżą bazylią.