Produkty na wagę złota – czyli gdzie szukać witamin jesienią, by zadbać o odporność?
Ostatnie dni nie mają dla nas litości i odnosimy wrażenie, że zabierają wszystko to, co najlepsze. Słońce, ciepło, energię do działania, aż z czasem dopada nas jesienne przygnębienie. Co gorsze, tracimy wtedy najważniejszą dla naszego organizmu odporność. Nie możemy się jednak tak łatwo poddać! Wystarczy, że zwiększymy naszą czujność i z dokładnością będziemy dobierać produkty do naszego codziennego jadłospisu. Gdzie znajdziemy dawkę nie tylko witamin i minerałów, ale i sporą garść dobrego samopoczucia?
Naszą odporność budują przede wszystkim witaminy i minerały. Mają wpływ na prawidłową przemianę materii, a bez ich wsparcia wiele narządów w naszym ciele sobie po prostu nie poradzi. Zatem pamiętajmy, by dostarczać je wraz ze zdrowymi posiłkami, ewentualnie w postaci suplementów z apteki. Jesienią jest to szczególnie ważne, gdy pogoda zaskakuje nas na każdym kroku.
Złoty alfabet
A, B, C, D, E -zapewne dobrze znacie te litery, lecz najwyższa pora poznać je bliżej, ale w kontekście witamin. Na temat rozpoczynającej nasz zdrowy alfabet witaminy A zdradzimy wam, że gdy cierpimy na jej niedobór czujemy się zmęczeni, nie mamy apetytu i znacznie spada nasza odporność. Tym samym, jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju zakażenia. Wszystkie panie, mogą wtedy także zauważyć, że ich paznokcie są łamliwe, a włosy suche i pozbawione blasku. Witamina B12 przybywa z pomocą, gdy pogrążeni w jesiennej chandrze nie możemy się skupić dosłownie na niczym. Dzięki niej nie mamy problemu z koncentracją i pamięcią. Nasz system immunologiczny idealnie współgra natomiast z witaminą C, która skutecznie wspiera go w działaniu i wzmacnia. Przyśpiesza także gojenie ran, czy popękanych od zimna dłoni. Jesienią i zimą niedobór kolejnej witaminy-D -zdarza się dość często. Dzieje się tak ze względu na brak słońca w tym okresie. A witamina D produkowana jest właśnie wtedy, gdy nasza skóra wystawiona jest na promienie słoneczne. Dlatego jeśli nie chcemy narzekać na ból w kościach czy stawach i pragniemy cieszyć się dobrym samopoczuciem, sięgnijmy po nią w postaci produktów lub suplementów diety. Na koniec pamiętajcie o witaminie E. Jest niezbędna dla naszej skóry, gdy ta w zimniejsze dni nieustannie przebywa w ogrzewanych i wypełnionych suchym powietrzem pomieszczeniach. Zadbajmy zatem o jej kondycję, by nie tylko czuć się zdrowo, ale i zdrowo wyglądać!
W poszukiwaniu odporności
Gdy już wiemy co nieco o witaminach i ich właściwościach, trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie: gdzie ich szukać?Nie od dziś wiadomo, że największą skarbnicą witamin są owoce i warzywa. Jednak, gdy nastają zimniejsze dni ich dostępność nieco się kurczy. Nie sięgajmy po mrożonki. Skupmy się na tych owocach i warzywach, które w pełni świeże dostępne są w aktualnym sezonie. Przykładowo jesienna dynia jest niskokaloryczna, a co najważniejsze skrywa w sobie witaminę A. Możemy przyrządzić z niej wiele potraw, a z jej zakupem w tym chłodniejszym okresie, problemów mieć nie będziemy. Całorocznie dostępne jabłka dostarczą nam wiele witamin, m.in. A, E, C czy D. Zagoszczą w niejednym jadłospisie i są doskonałe jako przekąska na każdą porę dnia. Gdy spada nasza odporność, warto zjeść coś ciepłego i się rozgrzać. Idealna do tego nada się oczywiście zupa. Można przyrządzić ją np. z buraków, to one uzupełnią w naszym organizmie witaminę C oraz B. Pamiętajmy także o mięsie, np. wieprzowinie bogatej w witaminę B1 oraz o rybach. Tuńczyk, makrela, śledzie czy sardynki dostarczą nam słonecznej witaminy D.
Witaminy i Vita-Minki
Gdy czas upałów przeminął i nie musimy już martwić się o idealną sylwetkę, przestajemy troszczyć się o to, co wchodzi w skład wybieranych przez nas produktów spożywczych. Niesłusznie, bo właśnie teraz najbardziej narażeni jesteśmy na choroby i infekcje. Dlatego w okresie jesienno-zimowym powinniśmy zwrócić szczególną uwagęnp. na produkty nabiałowe i wybierać te, charakteryzujące sięczystą etykietą. One również są źródłem niezbędnych dla naszej odporności witamin. Spożywając np. mleko, nawet w postaci ciepłego kakao, dostarczamy podstawowy budulec do organizmu, jakim jest białko. Przykładowo w Mleku Ekologicznym od OSM Piątnica znajdziemy także zwiększoną ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie, oraz moc witaminy E i beta-karotenu. Dla naszych pociech doskonałym uzupełnieniem codziennego jadłospisu w postaci nabiału będą jogurty. W Vita-Minkach, nowych owocowo-warzywnych jogurtach z czystą etykietą od Piątnicy, znajdziemy takie witaminy jak E, K, B6, B1, B2, C i D.
W głównej mierze to zasługa marchewki, która jest podstawą tych zdrowych jogurtów. Jeśli nasze dzieci nie są przekonane do zajadania się warzywami, możemy przemycić je do ich codziennego menu, właśnie w postaci tychpysznych przekąsek.