Nieśpieszne śniadanie – Tosty XXL z buraczanym hummuem i jajkiem
Składniki na 4 porcje:
- Chleb tostowy pszenny XXL (np. Dan Cake) –4 kromki
- czerwone buraki - 2 średnie sztuki
- biała ciecierzyca z puszki – 250 g
- czosnek – 1 ząbek
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- tymianek suszony – 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- kapary marynowane–1 łyżka
- jajka – 4 sztuki
Przygotowanie:
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę, i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblendować.Tosty XXL zapiec w opiekaczu, posmarować hummusem z buraka, a na wierzch włożyć po sadzonym jajku. Tak przygotowane posypać kaparami.
Smacznego!