Orzechowy odrywaniec, czyli kreatywnie i słodko
Składniki ciasta:
- 250 g mleka
- 100 g cukru Dry Demerara Diamant
- 7 g drożdży instant
- 500 g mąki
- 60 g miękkiego masła
- Jajko
- Szczypta soli
Składniki nadzienia:
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g cukru Dry Demerara Diamant
- 20 g roztopionego masła
- Syrop trzcinowy Diamant do polania
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać w misce i zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem z pomocą pędzelka. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem, mieszanką posypać równomiernie ciasto. Zwinąć od dłuższego boku jak roladę. Pokroić w ok 2 cm plastry, umieścić jeden przy drugim w keksówce, uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką. Wierzch posmarować masłem, polać syropem i dokładnie go rozsmarować. Piec 30 minut w 200 st.C. Po ostudzeniu wyciągnąć z formy i odrywać kawałki. Można dodatkowo polać syropem.