Piernikowe ciasteczka z bakaliami
Składniki:
- 100 g Daktyli suszonych Bakalland
- 100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland
- 100 g Żurawiny suszonej Bakalland
- 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
- 1 kg mąki
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 szklanka miodu
- 2 jaja
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki Sody oczyszczonej Delecta
- 1 opakowanie Przyprawy do piernika Delecta
- 1 opakowanie Polewy o smaku mlecznej czekolady Delecta
Masło rozpuszczamy i studzimy. Łączymy razem suche składniki, dodajemy rozpuszczone masło oraz pozostałe składniki. Całość zagniatamy do gładkiej konsystencji i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy szklanką koła. Pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Daktyle, śliwki i żurawinę kroimy w cienkie paski, usuwamy łupiny z pistacji, a następnie siekamy. Polewę przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu. Dekorujemy nią upieczone pierniczki, a następnie wierzch każdego z nich ozdabiamy bakaliami.