Przepis na torciki piernikowe

przepisem-na-torciki-piernikowe

Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta Piernik Duża Blacha Delecta
- 1 opakowanie budyniu waniliowego Delecta
- 1 opakowanie żurawiny Bakalland
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml mleka
- 80 g cukru pudru
- słoik powideł śliwkowych
- 100 ml wódki
- 200 ml soku pomarańczowego
- Alternatywa: zamiast kremu budyniowego możesz użyć gotowego kremu karpatka Delecta

Przygotowanie:
Podstawą torcików piernikowych jest poncz. W połączonej wódce i soku pomarańczowym namaczaj przez noc żurawinę. Ciasto piernikowe przyrządź według instrukcji na opakowaniu i upiecz w płaskiej blaszce o dużej powierzchni. Budyń ugotuję w 400 ml mleka z dodatkiem cukru cynamonowego i ostudź. Wystudzony budyń umieść w dzieży miksera i mieszaj na średnich obrotach z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Żurawinę odcedź od ponczu i dodaj do masy. Ponczem nasącz ciasto piernikowe, a następnie za pomocą metalowych obręczy wycinaj z ciasta koła. W kolejnym kroku złóż mini-torciki, przekładając warstwy ciasta masą oraz powidłami. Wierzch torcików udekoruj bakaliami.