Strudel drożdżowy z kapustą kiszoną i Aldamerem
Składniki na ciasto:
- 3 łyżki mleka
- 50 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
Wykonanie:
Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Oprószyć łyżką maki i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Następnie zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
Farsz składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 300 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka kminku
- sól i cukier do smaku
Wykonanie:
Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, dobrze odcisnąć z wody i posiekać. Boczek pokroić we drobne kawałki, cebulę w kostkę, podsmażyć na złoty kolor na oleju i dodać do kapusty. Dodać również roztopione masło pokrojony w kostkę ser, przyprawy i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na około pół centymetra. Na ciasto wyłożyć farsz i zwinąć dwa oddzielne rulony, końcówki podwijając pod spód. Tak przygotowane, posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 35 minut, do ładnego złotego zarumienienia ciasta.