Aromatyczny tort miodowy z orzechami

aromatyczny-tort-miodowy-z-orzechami

Składniki na ciasto:

  • 100 g miodu
  • 500 g mąki tortowej
  • 50 gram brązowego cukru
  • 50 ml mleka
  • 120 g masła
  • 30 ml rumu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę:

  • 460 g Kajmaku Tradycyjnego Bakalland
  • 70 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
  • 100 g Migdałów Bakalland

 

Przepis na ciasto:

W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem, delikatnie mieszając. Następnie do gorącej masy dodajemy mleko, masło i rum. Mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, dodajemy sodę i studzimy masę. Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy masę, dokładnie mieszamy składniki. Dodajemy jajka i wszystko łączymy na gładkie ciasto. Na stolnicy formujemy z ciasta kulę, którą dzielimy na 6 mniejszych i równych części. Każdą część ciasta wałkujemy (średnica zależy od formy, w której będziemy piec) . Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, wkładamy włożony do tortownicy pierwszy placek (pamiętajmy, aby wyłożyć tortownicę papierem), pieczemy przez ok 6-7 minut. Tak samo postępujemy z każdym plackiem. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu, każdy placek dodatkowo smarujemy rumem zmieszanym z miodem. Następnie każdy placek smarujemy kajmakiem i układamy warstwowo. Gotowe ciasto obkładamy posiekanymi orzechami i szczelnie owijamy folią aluminiową odstawiamy w chłodne miejsce np. na parapet. Ciasto możemy ozdobić dodatkowymi orzechami lub suszonymi owocami.