Aromatyczny tort miodowy z orzechami
Składniki na ciasto:
- 100 g miodu
- 500 g mąki tortowej
- 50 gram brązowego cukru
- 50 ml mleka
- 120 g masła
- 30 ml rumu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na masę:
- 460 g Kajmaku Tradycyjnego Bakalland
- 70 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
- 100 g Migdałów Bakalland
Przepis na ciasto:
W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem, delikatnie mieszając. Następnie do gorącej masy dodajemy mleko, masło i rum. Mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, dodajemy sodę i studzimy masę. Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy masę, dokładnie mieszamy składniki. Dodajemy jajka i wszystko łączymy na gładkie ciasto. Na stolnicy formujemy z ciasta kulę, którą dzielimy na 6 mniejszych i równych części. Każdą część ciasta wałkujemy (średnica zależy od formy, w której będziemy piec) . Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, wkładamy włożony do tortownicy pierwszy placek (pamiętajmy, aby wyłożyć tortownicę papierem), pieczemy przez ok 6-7 minut. Tak samo postępujemy z każdym plackiem. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu, każdy placek dodatkowo smarujemy rumem zmieszanym z miodem. Następnie każdy placek smarujemy kajmakiem i układamy warstwowo. Gotowe ciasto obkładamy posiekanymi orzechami i szczelnie owijamy folią aluminiową odstawiamy w chłodne miejsce np. na parapet. Ciasto możemy ozdobić dodatkowymi orzechami lub suszonymi owocami.