Waniliowa tarta z figami
Przepis poleca Robert Muzyczka szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
- Porcje: 1 blaszka/
- Czas: 45 minut
- Poziom trudności: Średni
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 200g
- zimne masło (np. Masło Ekstra od OSM Piątnica) 100g
- jajko 1 szt.
- sól ¼ łyżeczki
- cukier 2 łyżki
- łyżka zimnej wody
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, sól, cukier, wodę i ugnieść ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na 15 minut. Wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę do tart. Tak przygotowaną, ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i w celu obciążenia wysypać na niego groch lub fasolę. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć papier z obciążeniem i ponownie wsadzić tartę do piekarnika i piec w tej samej temperaturze, aż do ładnego zrumienienia przez ok. 12-15 minut.
Składniki na masę:
- Jogurt typu islandzkiego Skyr waniliowy 150g (OSM Piątnica) 3 szt.
- dojrzałe figi 6 szt.
- winogrona 1 mała kiść
Wykonanie:
Na wystudzoną tartę wyłożyć Skyr waniliowy, a górę udekorować pokrojonymi na kawałki figami i winogronem.
Smacznego!