Waniliowa tarta z figami

waniliowa-tarta-z-figami

Przepis poleca Robert Muzyczka szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

  • Porcje: 1 blaszka/
  • Czas: 45 minut
  • Poziom trudności: Średni

 

Składniki na ciasto:

- mąka pszenna                                                             200g

- zimne masło (np. Masło Ekstra od OSM Piątnica)  100g

- jajko                                                                              1 szt.

- sól                                                                        ¼ łyżeczki

- cukier                                                                         2 łyżki

- łyżka zimnej wody

 

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, sól, cukier, wodę i ugnieść ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na 15 minut. Wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę do tart. Tak przygotowaną, ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i w celu obciążenia wysypać na niego groch lub fasolę. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć papier z obciążeniem i ponownie wsadzić tartę do piekarnika i piec w tej samej temperaturze, aż do ładnego zrumienienia przez ok. 12-15 minut.

 

Składniki na masę:

- Jogurt typu islandzkiego Skyr waniliowy 150g (OSM Piątnica) 3 szt.

- dojrzałe figi                                                           6 szt.

- winogrona                                                            1 mała kiść

 

Wykonanie:

Na wystudzoną tartę wyłożyć Skyr waniliowy, a górę udekorować pokrojonymi na kawałki figami i winogronem.

Smacznego!