Stir- fry z kurczaka
Stir- fry to azjatycka technika smażenia składników w wysokiej temperaturze, ale przez krótki czas (zaledwie kilka minut). Istotą tej techniki są cienko pokrojone produkty – mięso, warzywa lub owoce.
Składniki:
- ½ piersi z kurczaka
- 7 owoców liczi z puszki marki Sandra
- 1 cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- Kawałek korzenia imbiru
- Łyżeczka wędzonej papryki
- Kilka ziaren ostrej papryki
- Sok z ½ limonki
- Łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- Łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w drobne paseczki, liczi w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy razem z liczi i kurczakiem. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przyprawy (paprykę słodką i wędzoną, sok z limonki, miód, sos sojowy, cukier brązowy, ocet ryżowy). W takiej marynacie pozostawiamy składniki na około godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy bardzo mocno olej na patelni i przez ok. 4-5 minut smażymy wszystkie składniki (wlewamy razem z marynatą). Danie można podać z ryżem lub makaronem ryżowym.