Leverpostej - duński pasztet z wątróbki z chrupiącymi grzankami
Składniki:
- wątróbka cielęca lub wieprzowa– 400 g
- surowy boczek – 200 g
- cebula – 1 średnia sztuka
- anchois – 4 – 5 filecików
- jajko – 1 sztuka
- mąka pszenna – 2 łyżki
- masło – ¼ kostki
- bulion wołowy – 200 ml
- mleko – 100 ml
- sól i pieprz – do smaku
- suszonytymianek –1 łyżeczka
- Chleb tostowy American Toast XXL np. Dan Cake
Przygotowanie:
Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa razem z wątróbką i anchois. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i krótką chwilę podsmażyć. Następnie dodać bulion i mleko cały czas mieszając do zagotowania i uzyskania gładkiej masy. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Sos wystudzić i połączyć z przygotowaną wcześniej mięsną masą i jajkiem. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Formę umieścić w brytfannie wypełnionej do połowy wysokości wodą. Piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni. Pasztet podawać na opieczonym w tosterze chlebie tostowym XXL Dan Cake, najlepiej z podsmażonymi na maśle pieczarkami i bekonem, jak jedzą go najczęściej Duńczycy.