Makaron z indykiem, szpinakiem i pastą harissa

makaron-z-indykiem,-szpinakiem-i-pasta-harissa

Składniki:

  • 3 łyżeczki pasty harissa marki Jasmeen
  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki świeżego estragonu
  • 100 ml płynnej śmietanki do sosów 18%
  • 2 ćwiartki cytryny

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy i na większym ogniu podsmażamy pokrojonego w kostkę indyka. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól. Następnie dorzucamy szpinak oraz harrisę i smażymy około 2 minuty. Dodajemy posiekany estragon, wlewamy śmietanę i dokładamy gotowy makaron. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez jakieś 8 minut. Gotową pastę podajemy na głębokich talerzach z ćwiartką cytryny do smaku.