Makaron z indykiem, szpinakiem i pastą harissa
Składniki:
- 3 łyżeczki pasty harissa marki Jasmeen
- 150 g makaronu tagliatelle
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 50 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki świeżego estragonu
- 100 ml płynnej śmietanki do sosów 18%
- 2 ćwiartki cytryny
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy i na większym ogniu podsmażamy pokrojonego w kostkę indyka. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól. Następnie dorzucamy szpinak oraz harrisę i smażymy około 2 minuty. Dodajemy posiekany estragon, wlewamy śmietanę i dokładamy gotowy makaron. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez jakieś 8 minut. Gotową pastę podajemy na głębokich talerzach z ćwiartką cytryny do smaku.