Romantyczne śniadanie we dwoje: czerwone owoce pod kruszonką z musli i migdałów
Śniadanie to pierwszy i według niektórych najważniejszy posiłek w ciągu dnia, podczas którego możemy się na chwilę zatrzymać i porozmawiać, zanim wpadniemy w wir codziennych obowiązków. W Walentynki spędź te chwile tylko we dwoje, najlepiej w domowym zaciszu. Nie musisz wstawać bladym świtem, by zjeść wtedy coś wyjątkowego. Słodkie, zdrowe i pożywne owoce pod kruszonką możesz przygotować wieczorem dzień wcześniej. Rano tylko wstawisz je do piekarnika i gotowe.
Składniki:
- 600 g dowolnych, czerwonych owoców (mogą być mrożone)
- 100 g Wiśni soczystej Bakalland
- 300 g Musli chrupiące Bakalland BA! 5 zbóż z żurawiną
- 100 g Migdałów Bakalland
- 8 łyżek syropu klonowego
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Świeże lub mrożone owoce i suszone wiśnie wkładamy do tartaletek, dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cynamonu i kilka całych migdałów. Resztę migdałów blendujemy i łączymy z musli. Przygotowaną w ten sposób mieszanką posypujemy owoce. Całość polewamy syropem klonowym. Pieczemy przez 20 minut, aż nabierze złotego koloru.