Cebularze drożdżowe z kremowym serem Hochland i makiem
Pełne aromatu pieczonej cebulki, ciepłe i puszyste – drożdżowe cebularze nie mają sobie równych w kategorii zimowych przekąsek. Tradycyjne cebularze zyskają zupełnie nowy wymiar smaku, jeśli do przepisu dodasz kremowy ser Hochland. Z przyjemnością sięgną po nie wszyscy miłośnicy dobrej, polskiej kuchni, naturalnych składników i doskonałego smaku!
Drożdżowe cebularze to prawdziwa klasyka w polskiej kuchni. Proste w przygotowaniu, zawsze zachwycają intensywnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Ciepłe i mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz – są znakomitą zimową przekąską czy propozycją sycącego podwieczorku. W nowej odsłonie – z kremowym serem ze szczypiorkiem i cebulką Hochland, będą jeszcze pyszniejsze. Serek Hochland ze szczypiorkiem i cebulką produkowany jest z naturalnych składników, nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników. Obfituje w aromatyczne zioła i warzywa, dlatego przygotowane z nim dania mają wyrazisty smak. Obok takich smakołyków nikt nie przejdzie obojętnie. Cebularze w serowej odsłonie, obsypane makiem, to propozycja idealna na zimowe miesiące.
Cebularze drożdżowe z kremowym serem Hochland i makiem
Składniki:
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 500 g mąki
- 60 g masła, stopionego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 bloczki Sera kremowego ze szczypiorkiem i cebulką Hochland
- 3-4 duże cebule
- ok. 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki maku
Sposób przygotowania:
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z cukrem, odstawić na 10 minut, dodać mąkę, masło, jajko i sól, wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Podzielić wyrośnięte ciasto na ok 10-12 porcji, każdą uformować w kulkę i rozwałkować na okrągły placek. Przykryć i odstawić jeszcze na 15 minut. W tym czasie na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie piórka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z makiem. Drożdżówki posmarować serkiem, ułożyć na wierzchu cebulę z makiem, piec ok. 15-20 minut w 190 st. C.