Domowe nachos z pastą z bakłażana
Składniki:
- 1 opakowanie pasty z bakłażana marki Jasmeen
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- ¼ szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki mielonej ostrej papryki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Obie mąki przesiewamy do miski i dodajemy sól, olej roślinny i wodę. Dokładnie łączymy ze sobą składniki i wyrabiamy ciasto, które następnie wykładamy na blat, wałkujemy i nakłuwamy widelcem. Z ciasta za pomocą noża wykrawamy trójkąty. Do średniej wielkości garnka wlewamy olej do smażenia,i gdy będzie już rozgrzany wrzucamy do niego nachosy, które mają uzyskać złocisty kolor. Następnie wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej i kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z tłuszczu. Gotowe nachosy posypujemy ostrą papryką i układamy na talerzu. Obok w małej miseczce stawiamy pastę z bakłażana, którą skrapiamy oliwą z oliwek.