Bezglutenowe ciasto drożdżowe – pachnące wypieki w dowolnej formie
Przepis na ciasto drożdżowe bez glutenu można wykorzystać na wiele sposobów. Z wyrobionego ciasta śmiało można upiec duży placek, jak również podzielić ciasto na mniejsze części i zapiec z nich drożdżowe bułeczki. Ciasto jest pachnące, świetnie wyrasta a jego słodycz i drożdżowy aromat skusi z pewnością wszystkich amatorów słodyczy i wspaniałych wypieków. Dio ciasta można dodać owoce, rodzinki lub inne ulubione dodatki dobrane wg własnych upodobań.
Składniki
Na ciasto:
- 200 g 3 PAULY Mieszanka jasnych mąk
- 50 g 3 PAULY mąki teff
- 60 g cukru
- szczypta Soli
- 5 g suchych drożdży
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Aromat cytrynowy
- 40 g masła
- 150 ml mleka
- 1 jajo
Do podsypywania przy zagniataniu:
- 50 g 3 PAULY Lekka mieszanka mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wymieszaj w dużej misce mąki, przyprawy i aromaty oraz suszone drożdże.
- Roztop i dolej masło i mleko. Wymieszaj całość mikserem, a następnie dodaj jajko ewentualne bakalie i znowu delikatnie wymieszaj
- Przykryj miskę i pozostaw ciasto na 45 minut.
- Następnie ciasto wyłóż na blat i ostrożnie zagniataj rękoma podsypując mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto delikatnie rozwałkuj lub rozciągnij bezpośrednio na arkuszu papieru do pieczenia na blasze (lub podziel i uformuj bułeczki)
- Rozgrzej piekarnik do 175 ° C umieść blachę do pieczenia w gorącym piekarniku i piecz ok 30 minut.
Ostudzone ciasto polej lukrem lub oprósz cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!