Przepis na wytrawną tartę z warzywami i aromatyczną pastą dyniową z marchewką i imbirem

przepis-na-wytrawna-tarte-z-warzywami-i-aromatyczna-pasta-dyniowa-z-marchewka-i-imbirem

Oryginalny, aromatyczny przepis na wytrawną tartę z niebanalnymi dodatkami to doskonały pomysł na przystawkę lub danie główne, które z pewnością zrobi wrażenie i zachwyci domowników oraz gości. Tajemnica smaku tej wyśmienitej tarty tkwi w wyjątkowych przyprawach i dodatkach. Przepis jest prosty, więc poradzi sobie z nim każdy amator gotowania, a efekt końcowy na pewno będzie zniewalający.

SKŁADNIKI
Na ciasto: 
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 2 żółtka
- odrobina soli

Na nadzienie: 
- 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
- 2-3 cukinie
- 2 pomidory
- 1 por (biała część)
- 1 słodka papryka strączkowa
- 2 cebule
- świeży lub suszony tymianek
- sól, pieprz
- 250 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- 2 jajka
- klarowane masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE 
Z mąki, masła, jajek i odrobiny soli szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki. Warzywa lekko podsmażamy na klarowanym maśle (każdy rodzaj osobno) i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, po czym wylepiamy nim formę do tarty. Podpiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy z pieca, na dnie rozsmarowujemy 1 opakowanie pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem marki Well Well, układamy warzywa, doprawiając je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Śmietanę lub jogurt, jajka i drugie opakowanie pasty Well Well miksujemy, a następnie wylewamy na warzywa. Całość zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 160 st. C.

Wskazówka: Przed podpiekaniem ciasta możemy wyłożyć je folią aluminiową i wysypać na nią suchy ryż lub drobną fasolkę - dzięki temu nie będzie się nadmiernie wybrzuszać i nie zabierze miejsca do wyłożenia farszu.