Cytrynowe całuski

cytrynowe-caluski

Składniki

Ciasto:

- 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta

- 1 jajo

- 100 g zimnej margaryny lub masła

- 2 łyżki niebieskiego maku Bakalland

 

Nadzienie:

- sok wyciśnięty z 3 cytryn

- skórka otarta z 2 cytryn

- 2 żółtka

- 2 jajka

- 200 g cukru pudru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka oliwy lub masła

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka:Kratkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu. Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jaja, margarynę i mak. Miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty. Wyrabiaj do połączenia składników w zwartą kulę. Ciasto rozwałkuj  na grubość ok. 1 cm i wycinaj kieliszkiem lub małą foremką ciasteczka, a następnie układaj je na papierze do pieczenia. Całość wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.

Krem: Sok z cytryny, cukier, mąkę, masło, skórkę oraz jajka i żółtka umieść w garnku na średnim ogniu i gotuj, cały czas energicznie mieszając przez 3-4 minuty. Jeśli zauważysz grudki, krem należy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Krem odstaw do wystudzenia.

Spód ciasteczek smaruj 1 łyżeczką kremu, a następnie przykrywaj drugim ciastkiem. Gotowe oprósz cukrem pudrem.