Cytrynowe całuski
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 2 łyżki niebieskiego maku Bakalland
Nadzienie:
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy lub masła
Sposób przygotowania:
Ciasteczka:Kratkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu. Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jaja, margarynę i mak. Miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty. Wyrabiaj do połączenia składników w zwartą kulę. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i wycinaj kieliszkiem lub małą foremką ciasteczka, a następnie układaj je na papierze do pieczenia. Całość wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
Krem: Sok z cytryny, cukier, mąkę, masło, skórkę oraz jajka i żółtka umieść w garnku na średnim ogniu i gotuj, cały czas energicznie mieszając przez 3-4 minuty. Jeśli zauważysz grudki, krem należy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Krem odstaw do wystudzenia.
Spód ciasteczek smaruj 1 łyżeczką kremu, a następnie przykrywaj drugim ciastkiem. Gotowe oprósz cukrem pudrem.