Babka keksowa z masą kajmakową i orzechową kruszonką
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 2 opakowania drożdży instant Delecta
- 400 g mąki
- 80 g roztopionego masła
- 90 g Mieszanki keksowej Bakalland
- 30 g cukru wanilinowego Delecta
Składniki na polewę:
- 480 g Kajmaku kakaowego Bakalland
- 30 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 90g Orzechy laskowe prażone Bakalland
Mleko podgrzewamy w rondelku razem z masłem, aż do rozpuszczenia masła i odstawiamy do delikatnego rozpuszczenia (temperatura ok. 40 stopni). Pozostałe składniki ciasta łączymy razem, a następnie stopniowo dodajemy do nich roztopione z mlekiem masło. Wszystkie składniki miksujemy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy mieszankę keksową. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do zimnego piekarnika, a następnie pieczemy przez ok. 50-60 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy kajmak z odrobiną masła i mleka. Orzechy siekamy. Upieczone ciasto wykładamy na talerz, polewamy masą kajmakową i posypujemy orzechami.