Babka keksowa z masą kajmakową i orzechową kruszonką

babka-keksowa-z-masa-kajmakowa-i-orzechowa-kruszonka

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 opakowania drożdży instant Delecta
  • 400 g mąki
  • 80 g roztopionego masła
  • 90 g Mieszanki keksowej Bakalland
  • 30 g cukru wanilinowego Delecta

 

Składniki na polewę:

  • 480 g Kajmaku kakaowego Bakalland
  • 30 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 90g Orzechy laskowe prażone Bakalland

Mleko podgrzewamy w rondelku razem z masłem, aż do rozpuszczenia masła i odstawiamy do delikatnego rozpuszczenia (temperatura ok. 40 stopni). Pozostałe składniki ciasta łączymy razem, a następnie stopniowo dodajemy do nich roztopione z mlekiem masło. Wszystkie składniki miksujemy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy mieszankę keksową. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do zimnego piekarnika, a następnie pieczemy przez ok. 50-60 minut w 180 stopniach.  W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy kajmak z odrobiną masła i mleka. Orzechy siekamy. Upieczone ciasto wykładamy na talerz, polewamy masą kajmakową i posypujemy orzechami.