Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym
Składniki:
- 1,5 kg wołowiny pieczeniowej (udziec)
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
W mięso dokładnie wetrzeć zioła, pieprz, igiełki rozmarynu i rozdrobniony czosnek. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Kolejnego dnia odwinąć z folii i delikatnie obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie szczelnie zawinąć podwójnie w folię spożywczą, potem w aluminiową i piec w piekarniku, w 80oC przez 2,5 godziny. Aby mięso było mniej krwiste, wydłużyć czas pieczenia do 3 godzin. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 10 minut, a następnie odwinąć z folii i pokroić na porcje.
Podawać na ciepło lub zimno z sosem chrzanowo-serowym.
Sos chrzanowo-serowy:
- 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 300 g chrzanu ze słoika
- 100 ml słodkiej śmietany 18%
- 100 ml mleka
- sok z jednej limonki
- sól i cukier do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać często mieszając, aż do zagotowania. Gdyby sos za bardzo zgęstniał, dodać mleka.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!