Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym

wolowina-wolno-pieczona-z-sosem-serowo-chrzanowym

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny pieczeniowej (udziec)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

 

Wykonanie:

W mięso dokładnie wetrzeć zioła, pieprz, igiełki rozmarynu i rozdrobniony czosnek. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki.

Kolejnego dnia odwinąć z folii i delikatnie obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie szczelnie zawinąć podwójnie w folię spożywczą, potem w aluminiową i piec w piekarniku, w 80oC przez 2,5 godziny. Aby mięso było mniej krwiste, wydłużyć czas pieczenia do 3 godzin. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 10 minut, a następnie odwinąć z folii i pokroić na porcje.

Podawać na ciepło lub zimno z sosem chrzanowo-serowym.

 

Sos chrzanowo-serowy:

  • 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 300 g chrzanu ze słoika
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • sok z jednej limonki
  • sól i cukier do smaku

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać często mieszając, aż do zagotowania. Gdyby sos za bardzo zgęstniał, dodać mleka.

Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!