Grillowane skrzydełka z żurawinowo - figowym musem

grillowane-skrzydelka-z-zurawinowo---figowym-musem

Składniki:

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 1 szklanka soku malinowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta chilli
  • 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
  • 100 g Fig duże owoce Bakalland
  • Sól i pieprz do smaku
  •  1 łyżka oliwy

Skrzydełka myjemy, delikatnie osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą i czosnkiem i wędzoną papryką. Żurawinę i figi moczymy w szklance soku malinowego przez ok. 30 minut, następnie wszystko dokładnie blendujemy na delikatny mus, którym nacieramy skrzydełka. Odstawimy na kilka godzin, aż skrzydełka dobrze się zamarynują, a następnie grillujemy przez ok. 10 minut. Pozostały mus może być równie dodatkiem do skrzydełek.