Grillowane skrzydełka z żurawinowo - figowym musem
Składniki:
- 12 skrzydełek z kurczaka
- 1 szklanka soku malinowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta chilli
- 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
- 100 g Fig duże owoce Bakalland
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
Skrzydełka myjemy, delikatnie osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą i czosnkiem i wędzoną papryką. Żurawinę i figi moczymy w szklance soku malinowego przez ok. 30 minut, następnie wszystko dokładnie blendujemy na delikatny mus, którym nacieramy skrzydełka. Odstawimy na kilka godzin, aż skrzydełka dobrze się zamarynują, a następnie grillujemy przez ok. 10 minut. Pozostały mus może być równie dodatkiem do skrzydełek.