Grillowane bakłażany z sosem pomidorowym i chrupiącą mieszanką orzechów

grillowane-baklazany-z-sosem-pomidorowym-i-chrupiaca-mieszanka-orzechow

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 4 pomidory
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 g Mieszanki orzechów Bakalland
  • 75 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
  • Świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

 

Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy na pół, delikatnie wydrążamy z nich środek. Na patelni podsmażamy pomidory z czosnkiem i wydrążonego bakłażana, aż do uzyskania jednolitej masy. Orzechy siekamy. Gotową masą wykładamy bakłażany i grillujemy przez ok. 40 minut, najlepiej pod przykrytym grillem. Kiedy bakłażany będą odpowiednio miękkie całość posypujemy startym parmezanem i orzechami oraz posiekanymi listkami bazylii.