Grillowane bakłażany z sosem pomidorowym i chrupiącą mieszanką orzechów
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 4 pomidory
- 50 g startego parmezanu
- 100 g Mieszanki orzechów Bakalland
- 75 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
- Świeża bazylia
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy na pół, delikatnie wydrążamy z nich środek. Na patelni podsmażamy pomidory z czosnkiem i wydrążonego bakłażana, aż do uzyskania jednolitej masy. Orzechy siekamy. Gotową masą wykładamy bakłażany i grillujemy przez ok. 40 minut, najlepiej pod przykrytym grillem. Kiedy bakłażany będą odpowiednio miękkie całość posypujemy startym parmezanem i orzechami oraz posiekanymi listkami bazylii.