Zupa Minestrone dla mundialowych pomocników
Składniki:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 80 g posiekanej czerwonej cebuli
- 80 g posiekanego selera
- 100 g posiekanych marchewek
- 100 g pokrojonej dyni piżmowej
- 250 g czerwonej fasoli konserwowej
- 250 g białej fasoli konserwowej
- 250 g pomidorów pokrojonych w kostkę
- 15 g koncentratu pomidorowego
- 300 g słodkich ziemniaków
- 1 litr bulionu z kurczaka lub warzywny
- 5 g mielonego czosnku
- 20 g posiekanej pietruszki
- 2 g soli
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
Do dużego garnka wlej oliwę z oliwek, dodaj cebulę, marchewkę i seler. Całość podsmaż przez kilka minut. Dodaj fasolę, pomidory, przecier pomidorowy, słodkie ziemniaki, bulion, czosnek, pietruszkę i sól, a następnie doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 6-7 minut.Dodaj makaron i gotuj jeszcze przez 8-10 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku.Smacznego!