Tarta ze szparagami
Składniki na nadzienie:
- pęczek szparagów
- 4 jajka
- 300 ml śmietany kremówki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 60g startego sera brie (lub cheddar)
- 4 łyżki parmezanu
- kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej Konspol
- garść pomidorków cherry
Składniki na ciasto:
- 250g mąki
- 150g zimnego masła
- łyżka lodowatej wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności szykujemy ciasto. Formę na tartę smarujemy masłem i przesiewamy mąkę do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki wraz z solą. Rozcieramy masło z mąką aż powstaną „okruchy” ciasta. Następnie dodajemy lodowatą wodę i łączymy ciasto formując kulę. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkowane między dwoma kawałkami folii ciasto przekładamy do formy, obciążamy je kulkami ceramicznymi i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Do miski dodajemy jajka, starty ser, sól, pieprz oraz śmietankę i mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze części (2-3), zostawiając połowę z nich w całości. Pomidorki kroimy według uznania na plasterki bądź ćwiartki. Na opieczoną tartę wylewamy połowę naszej masy z dodanymi trzonkami szparagów, częścią pomidorków i wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika. Szynkę wędzoną wieprzową Znakomitą Konspol przekrajamy na pół, by plasterki były węższe i owijamy nią większe części szparagów. Pozostałe szparagi i ich główki układamy na podpieczonej masie zalewamy pozostałą masą. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut.