Frittata ze szparagami
Składniki
- 350g ziemniaków
- pęczek szparagów
- 3 łyżki oliwy
- ½ cebuli
- 6 jajek
- 150g szynki z liściem laurowym Konspol
- 100g sera cheddar
- czerwona papryka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 15-20 min, prawie do miękkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze części i na dwie minuty wrzucamy do gotujących się ziemniaków. Cebulę kroimy w kostkę, a na patelni żaroodpornej rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę z liściem laurowym Konspol, a po paru minutach pokrojoną w paski paprykę, szparagi, ziemniaki i ser. W misce roztrzepujemy jajka, solimy, a następnie wlewamy je na patelnię. Na wierzch układamy główki szparagów. Całość pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).