Panini z szynką i ogórkiem małosolnym
Składniki
- kilka plastrów szynki z wędzarni Konspol
- łyżka majonezu
- kilka plastrów sera żółtego np. Gouda
- świeża bazylia
- duży ogórek małosolny
- masło
- ciabatta
Przygotowanie
Ciabattę przekrajamy na pół w poziomie, ale nie rozcinamy jej do końca, musimy mieć możliwość rozłożenia jej jak książki oraz ponownego zamknięcia. Bułkę smarujemy masłem, ogórka kroimy w plasterki, a bazylię myjemy i osuszamy listki. Na dolnej części układamy ser żółty, ogórka, część listków bazylii, a następnie dodajemy plasterki szynki, które układamy w literę S, aby kanapka była w smaku „lżejsza”. Układamy resztę listków bazylii, a szynkę smarujemy majonezem. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i podgrzewamy kanapkę po około 3 minuty z każdej strony.