Zapiekanka z kiełbaskami śląskimi i sosem czosnkowym

Składniki:
- kiełbaski śląskie Konspol (opakowanie)
- masło
- kawałek sera żółtego
- kilka łyżek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, suszone oregano i słodka papryka do smaku
- bułka paryska
Składniki na sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek potrzebny do przygotowania sosu przeciskamy przez praskę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy je ze sobą. Jeśli potrzeba – doprawiamy do smaku. Sos najlepiej jest przygotować z wyprzedzeniem, aby smaki się przegryzły. Przecier pomidorowy mieszamy z oregano, papryką, pieprzem i solą. Bułkę przekrajamy wzdłuż i obie jej części smarujemy masłem, a następnie sosem pomidorowym. Ser żółty trzemy na grubych oczkach tarki i lekko posypujemy, układamy kiełbaski pokrojone w plasterki i znów delikatnie posypujemy serem. Tak przygotowane kanapki wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego na 200°C.