Domowy hot dog ze śląskim akcentem„Żymła z wusztem”

domowy-hot-dog-ze-slaskim

Składniki:

4 podłużne bułki do hot dogów

paczka kiełbasek wieprzowo-drobiowych - Bergerki marki Berger

kilka liści sałaty

 1 czerwona papryka

2ogórki (świeże bądź kiszone)

2 pomidory

 

Wykonanie:

Bułki rozciąć wzdłuż i podpiec w piekarniku, aż się zarumienią. Z kiełbasek usunąć  osłonki,
a następnie je ugotować bądź delikatnie podsmażyć na grillowej patelni. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki, a paprykę w słupki. Bułkę wyłożyć sałatą i pokrojonymi warzywami, na wierzchu umieścić kiełbaskę.

Rada: Do zdrowej wersji hot dogów dla najmłodszych najlepiej użyć kiełbasek o jak największej zawartości mięsa, bez dodatku glutaminianu sodu oraz świeżych sezonowych warzyw. Dla smaku hot dogi można polać samodzielnie przygotowanym keczupem, na bazie świeżych pomidorów.