Babeczki marchewkowe w lukrze królewskim z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
- 1 opakowanie babeczek marchewkowych Delecta
- 2 jaja
- 150 ml oleju
- 70 ml wody
Lukier:
- 1 białko jaja
- 150 g cukru
Dekoracja:
- kilka orzechów włoskich Bakalland
- kilka rodzynek Bakalland
- kilka pistacji Bakalland
Na początku przygotowujemy formę do muffinek i papilotki i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu).Do mieszanki do wypieku babeczek dodajemy jaja, olej, wodę, a następnie wszystko mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy. Następnie, przekładamy ją do 12 papilotek i wstawiamy do piekarnika na 20—25 minut. Gotowe babeczki wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie bakalie siekamy na drobniejsze kawałki.Białko z przesianym cukrem pudrem miksujemy na wolnych obrotach. Po około 10 minutach ucierania powinniśmy otrzymać lukier królewski.Wystudzone babeczki oblewamy lukrem i obsypujemy posiekanym bakaliami.
Taki deser z pewnością sprawi, że poczujemy się jak na dworze królewskim! I to bez wychodzenia z domu.